Existuje správný sed?

Spoiler alert – odpověď na otázku: „Jak vypadá správný sed a existuje vůbec?“, přichází v následujícím odstavci.

Neexistuje. Jednou pro vždy nehoří neexistuje. A ani ta nejlepší a nejdražší ergonomická židle nás nezachrání. Náš pohybový aparát zkrátka není uzpůsobený na to, setrvávat dlouhé hodiny v téměř neměnné statické, a navíc relativně pasivní pozici. Schválně si zkuste vybavit své běžné dny, týdny, měsíce. Jak pestré je vaše pohybové spektrum? Zjednodušeně řečeno, jak používáte své nohy, ruce, jak moc se zakláníte, předkláníte, natáčíte v trupu? Pokud pracujeme hlavně vsedě, šance jsou, že i když se můžeme snažit chodit si po práci zasportovat, pohybová rozmanitost nebude zase tak velká. Ale není třeba démonizovat jen sed, jsou to i ostatní pracovní pozice: stoj, specifické polohy při obsluze strojů apod. Co nám škodí je zkrátka setrvávání v jedné poloze, případně opakování stále stejných pohybů.

MINT Terapie panevniho dna

by Betje.com

Nejlepší poloha je ta další, kterou zaujmete

Takže jak si tedy sednout? Hlavně různě. Svou polohu se snažte co nejčastěji (alespoň každých 20 minut) měnit: sedněte si do tureckého sedu, na paty, do hlubokého dřepu – použijte k tomu polštáře, deky nebo třeba overball, abyste si udělali pohodlí. Můžete sedět s nohama na stole, s nohou přes nohu (ale ne na moc dlouho a nohy střídejte), zkrátka cokoliv vás napadne. Inspiraci si můžete vzít třeba z úvodního obrázku. Co můžete, vyřiďte třeba ve stoje nebo za chůze (taky se vám tak lépe telefonuje?). No a když už sedíte klasicky na židli, zkuste myslet na tzv. zkorigovaný sed:

  • opíráme se o celou plochu chodidel, chodidla jsou vůči sobě rovnoběžně
  • kotník mírně před kolenem, kyčle jsou o něco výš než kolena
  • celé dolní končetiny jsou od sebe na šířku boků
  • sedíme na sedacích hrbolech
  • záda jsou napřímená, přirozené esovité prohnutí páteře je respektováno
  • ramena jsou stažena volně dolů od uší, lopatky stahujeme podél páteře dolů
  • brada je zasunutá proti krční páteři
  • pocit napřímení v páteři, vytažení za temenem hlavy směrem vzhůru
MINT Terapie panevniho dna

Vědět neznamená mít skoro vyhráno

V běžném koloběhu dní je samozřejmě při práci těžké myslet navíc na to, jak sedíte. Proto máme ještě jeden tip. Protože vědět, jak na sezení vyzrát, je jedna věc. Ale skutečně podniknout ty drobné kroky směrem ke zdravějšímu sezení každý den, je věc druhá. Na rozdíl od toho, co tvrdil G. I. Joe v oblíbeném americkém animáku, totiž vědět neznamená mít z půlky vyhráno. Aby se vám zdravé sezení podařilo zautomatizovat a vytvořili jste si tak pravidelný návyk, doporučujeme korekci sedu nebo připomenutí si změny polohy spojit s nějakým podnětem, který běžně v průběhu každého dne registrujete. Třeba příchozí e-mail nebo telefonát.

 

Tak hodně štěstí při vytváření nového návyku!